Blog terimleri Adeta Bir Sozluk

Blog terimleri sözlüğü

Okumadan Şunu Söyleyeyim Bu yazı için acemiblogcuya teşekkürler.

Atom
Bir feed formatı. (bkz. atomenabled.org)

Aggregator
İlgilenilen blog’ların (ya da sitelerin) feed’lerini takip etmek için kullanılan web servisleri veya bilgisayar yazılımları (bkz. Feed takip araçlarının popülerlik düzeyleri)

Bağlantı değişimi
İki web sayfasının (ya da blog’un) birbirlerine karşılıklı bağlantı vermesi (bkz. Bağlantı değişimi nedir?).

Blog
Bkz. Blog Nedir?

Blogcu

  1. Blog yazarı.
  2. Türkçe blog servisi (bkz. blogcu.com).

Blogger

  1. Bkz. Blogcu.
  2. En geniş kullanıma sahip blog servisi (bkz. blogger.com).

Blogging
Blog yazmak.

Blog dizini
Blogları kategoriler halinde listeleyen, içeriklerini indeksleyen, hatta bazı durumlarda istatistikleri ve coğrafik konumları hakkında bilgi de verebilen servislerdir (bkz. Blog dizinleri).

Blog ekosistemi
Blogların birbirlerine verdikleri bağlantıların tümü (ve bunları indeksleyen servisler).

Blogosfer
Dünyadaki blog’ların tümünü ifade etmek için verilen ad, bloglar topluluğu.

Blogroll (ya da Blog roll)
Bir blogda yan sütunlarda diğer bloglara verilen bağlantılar.

Bloggerverse
Bkz. Blogosfer.

Comment spam
Çoğu kez diğer blog yazarlarının veya site sahiplerinin sadece kendi linklerini eklemek için yazdıkları, gereksiz ve konu ile alakasız yorumlar.

CSS
“Cascading Style Sheets”in kısaltılmış hali. Web sayfalarının sunum şeklini tanımlamak için kullanılan stil belirtme formatı. CSS ile web dokümanlarının font, öğeler arası boşluklar, renkler gibi stil bilgileri kolaylıkla düzenlenebilmektedir (bkz. W3.org).

del.icio.us
Favori web adreslerinizi düzenlemenizi ve onlara web üzerinden istediğiniz zaman ulaşabilmenizi sağlayan bir servis. Linklerinizi anahtar kelimeler yardımı ile sınıflandırabilmenize ve onları diğer kullanıcılarla paylaşabilmenize olanak sağlanıyor (bkz. del.icio.us)

Feed
Bkz. Feed Nedir?

Geo Tagging
Bkz. Geo Tagging: Dünya üzerindeki yerinizi belirleyin.

Grup blog’u
Bkz. Komunite blog’u.

Kalıcı bağlantı
Bir blog içindeki tek bir gönderi için özel bağlantı adresi. Bu adres aracılığı ile söz konusu gönderiye, yeni gönderilenlerin arkasında kalarak blog ana sayfasından uzaklaşsa da, daima ulaşılabilir. Bu anlamda gönderinin sürekli adresi olarak düşünülebilir.

Kominite Blog’u
İçeriğine birden fazla yazarın katkıda bulunduğu blog (örneğin; bildirgec.org)

Linkback (ya da Link back)
Bkz. Bağlantı değişimi.

Link exchange
Bkz. Bağlantı değişimi.

Link trade
Bkz. Bağlantı değişimi.

Moblog
Taşınabilir cihazlar ile (cep telefonu, PDA vs.) uyumlu, mobil blog.

Meta-blogging (ya da Meta blogging)
Blog hakkında makaleler yazarak blog oluşturma (bkz acemiblogcu.com).

Meta tag
Bkz. Meta tag nedir? ve Geo Tagging.

Movable Type
Popüler bir blog yayınlama yazılımı (bkz. movabletype.org)

Permalink
Bkz. Kalıcı bağlantı.

Ping
Bkz. Ping nedir?

Post

  1. Blog’a gönderi veya makale yazma işi.
  2. Blog’a yazılan her bir gönderi veya makaleye verilen ad.

Post comment
Blog üzerindeki gönderilere okurlar tarafından yapılan yorumlar.

Post entry

  1. Bkz. Post.
  2. Gönderi metni.

RDF
Bir feed formatı. “Resource Description Framework”ün kısaltılmış hali. (bkz. w3.org)

RSS
Bir feed formatı. “RDF Site Summary” veya “Really Simple Syndication” ya da “Rich Site Summary”nin kısaltılmış hali. (bkz. xml.com)

Reciprocal link
Bkz. Bağlantı değişimi.

Sidebar (ya da Side bar)
Blog düzeninde ana kolonun sağında ve/veya solunda yer alan, gönderilerin yer aldığı ana kolona göre daha dar olan kolon(lar). Bu kolonlar genellikle yazar hakkında kişisel bilgiler vermek, blog içeriğindeki kategori ve konu başlıklarını listelemek, diğer blog’lara bağlantılar vermek için kullanılabileceği gibi reklamların yerleştirilmesi için de kullanılabilir.

Spam
Bkz. Comment spam.

Splog (spam + blog)
Diğer sitelerin, blogların propagandasını yapmak ve arama motorlarının sonuçlarını yanıltmak için oluşturulmuş, çoğu zaman çalıntı ve sahte içerikle birlikte birçok bağlantı barındıran spam blogları.

Şablon
Blog’unuzun görünümünü değiştirebileceğiniz HTML taslaklarına verilen ad. Şablonlar blog gönderilerinizin, arşivinizin, yapılan yorumların ve diğer görsel öğelerin nasıl görüneceğini belirleyen tasarım bilgisini içeren HTML kodudur (bkz. Blog’unuzu çekici hale getirin.)

Tag
En genel anlamı ile “etiket”. Blog veya blogla ilişkili kullanıldığında gönderileri sınıflandırmaya yarayan kategori başlığı veya anahtar kelimeler olarak düşünülür.

Technorati
Dünyadaki weblog’lar üzerine odaklanmış bir arama motoru. Şu an izlediği 18 milyondan fazla blog içeriğini konu başlıkları ile indeksleyerek ve onların birbirlerine verdikleri bağlantılar yardımı ile blogosferdeki popülerlik durumları hakkında bilgi veren bir servis. Kendi ifadeleri ile “Weblog’lar dünyasında neler olup bittiği konusundaki otorite” (bkz. technorati.com).

Trackback
Blog’lar arasında uzaktan yorum yazma sistemi. Bu bir kişinin başka bir kişinin blog’undaki bir gönderiyi okuması ve o gönderi hakkında kendi blog’unda bir gönderi yayınlaması durumunda kullanılır. Trackback linki kullanıldığında o ilk gönderinin yazarına ping gönderilecek ve yazar gönderisi hakkında blog yazıldığından haberdar olacaktır.

Vlog (ya da Vog)
Video blog.

W3 (ya da W3C)
“World Wide Web Consortium”un kısaltılmış hali. Tam zamanlı çalışan bir ekip ile birlikte üye organizasyonların ve halktan bireylerin de katkıları ile web standartları geliştiren bir konsorsiyum. (bkz. w3.org)

Weblog
Bkz. Blog.

WordPress
Popüler bir blog yayınlama yazılımı (bkz. wordpress.org, wordpress-tr.com)

XML
Bir çok farklı alanda kullanılan fakat blog’lar söz konusu olduğunda feed dosyalarının oluşturulmasında kullanılan bir web dili. “eXtensible Markup Language”ın kısaltılmış hali. Bir blog üzerinde XML ikonu görüyorsanız blog’un feed dosyasına işaret ediyordur.

Share this post!

Bookmark and Share

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Yazarken Türkçemizi Doğru Kullanalım!