Ergenekon nedir, Ergenekon kimlerdir, Ümraniye Davası, Ergenekon kime denir ?
Ümraniye davası ya da Ergenekon davası, 12 Haziran 2007 tarihinde İstanbul'un Ümraniye ilçesindeki Çakmak mahallesinde bir gecekonduda el bombaları ve patlayıcılar bulunmasıyla başlayıp zamanla genişleyen soruşturma neticesinde, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz dahil 3 İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamenin kabulüyle başlayan davadır.[1][2][3] Ergenekon isminin, örgüt üyesi olduğu iddia edilen kişilerin kendilerinin verdikleri bir isim olduğu için savcılar tarafından da kullanıldığı ifade edilmiştir.[4]
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 47'si tutuklu ve 39'i tutuksuz toplam 86 şüpheli hakkında; silahlı terör örgütü kurmak, Hükümeti devirmek, Hükümeti görev yapamaz hale getirmek, terör örgütü kurmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı halkı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak atmak ve bu suçlara azmettirmek, Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet Gazetesi'ne patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek, askeri itaatsizliğe teşvik, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik vb. suçlarından kamu davası açıldı. Soruşturmayı yürüten 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame düzenlenmiş olup, yetkili savcı tarafından onaylandıktan sonra İstanbul 13 numaralı Ağır Ceza Mahkemesi'ne 14 Temmuz 2008 tarihinde iletilmiştir.[5] Soruşturma dahilinde pek çok gözaltı, tutuklama ve arama gerçekleştirilmiş; bazı kesimler, bu operasyonların biçimine ve zamanına ilişkin eleştirilerde bulunmuştur.
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi 47'si tutuklu 86 şüpheli hakkında hazırlanan 441 klasörden ve 2455 sayfadan ve oluşan Ergenekon İddianamesi’yle ilgili incelemesini 25 Temmuz 2008 cuma günü tamamlayarak iddianamenin kabulüne karar verdi. Davanın ilk duruşması 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Cezaevi içindeki adliyede yapılacak. Mahkeme ayrıca dava ile ilgili tutuklananların farklı infaz ve tutukevlerinde bulunmalarını dikkate alarak, bütün tutuklu sanıkların Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne nakledilmesine ve davanın tutuklu sanıklarının tutukluluk hallerinin de 30'ar günlük sürelerle tekrar incelenmesine karar verdi.
Kabul edilen iddianamede 1 temmuz 2008'deki gözaltılardan sonra tutuklanan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın ile ilgili iddialar yer almıyor. Bu şüpheliler ile ilgili ek bir iddianame hazılanıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum Yazarken Türkçemizi Doğru Kullanalım!