Blogger tasarım şablonları - modifiye blogger template

modifiye blogger template

Blogger kullandığım zamanlardan aklımda kalan bir projemi sonunda gerçekleştiriyorum. O zamanlar sıradan Blogger şablonlarından sıkıldığım ve biraz da WordPress’in tema zenginliğini kıskandığım için acaba WordPress için hazırlanan temaları Blogger’da kullanılabilecek şekilde modifiye edebilirmiyim düşüncesi ile bir kaç deneme yapmıştım. Sonra bunları bir site hazırlayarak bir araya getirmeyi düşünmüş fakat, araya giren WordPress’e geçiş çalışmalarım ile uzun bir süre rafa kaldırmıştım. Geçen günlerde tekrar aklıma gelen bu projemi, uzun süredir bilgisayarımda beklemekte olan temaları toplayarak BloggerTemplates.org altında hayat geçirdim.

Şu an için sadece 3 tane tema bulunuyor, umarım zamanım olur ve yakında daha fazlasını da ekleyebilirim. Mevcut temaların özelliklerine ve Türkçe versiyonlarına buradan ulaşabilirsiniz. İngilizceleri için ise yine tanımlamalarda yer verdiğim Blogger templates linklerinden yararlanabilirsiniz. Sizden ricam temaları kullanmadan önce sahip oldukları özellikler ile ilgili notları okuyarak anlamanız ve sonrasında kullanmaya başlamanız olacaktır. Ayrıca temalarda bulunan ve tema bilgilerini barındıran bağlantıları değiştirmezseniz sevinirim.

Conzep

Bu benim ilk göz ağrım :) Orijinali Joe Mitcho tarafından WordPress’in öntanımlı teması Kubrick’den modifiye edilerek hazırlanmış olan bu temanın WordPress versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz. Benim hazırladığım Blogger versiyonunun nasıl göründüğüne ise buradaki örnekten bakabilirsiniz. Tema özellikleri şöyle;

  • İki kolonlu yapı
  • Gelişmiş yorum girişi (1)
  • Sidebar’da son yorumlar bölümü (2)
  • Technorati etiketleri gösterimi (3)
  • Google arama modülü (4)

Bu temanın gelişmiş yorum girişi içeren versiyonunun Türkçe’sini buradan, normal yorum girişi içeren versiyonunun Türkçe’sini ise buradan indirebilirsiniz. İngilizce versiyonlar için bu linki kullanabilirsiniz.

Kiss

Bu da oldukça hoş ve sade bir tasarım. Oinam tarafından Movable Type, TypePad, Live Journal ve WordPress versiyonları yayınlanan bu temanın Blogger versiyonunu da ben hazırladım. Blogger versiyonunu bu örnekte inceleyebilirsiniz. Temanın özellikleri şöyle;

  • İki kolonlu yapı
  • Sidebar’da son yorumlar bölümü (2)
  • Google arama modülü (4)

Bu temanın özel bir durumu var, tema öngösterimi sırasında saçma sapan bir karmaşa sergileyebiliyor, fakat blogunuzu kaydedip yayınladığınızda herşey normale dönüyor :) Türkçe versiyonunu buradan indirebilirsiniz. İngilizce versiyon için bu linki kullanabilirsiniz.

NewZen

Bu temayı da ilginç yapan AJAX sidebar menüsü. Blogger’da bile AJAX kullanılabilir mi düşüncesi ile yola çıkarak hazırladığım bu temanın orijinal WordPress versiyonunu burada bulabilir ve benim hazırladığım Blogger versiyonunu incelemek için buradaki örnek blogdan yararlanabilirsiniz. Temanın özellikleri şöyle;

  • İki kolonlu yapı
  • AJAX sidebar menüsü (5)
  • Sidebar’da son yorumlar bölümü (2)
  • Google arama modülü (4)

Bu temanın Türkçe versiyonunu buradan indirebilirsiniz. İngilizce versiyonu için bu linki kullanabilirsiniz.

Notlar

(0) Bu temaların hepsi bütünlüklerinin korunabilmesi için bazı grafik dosyalarına ihtiyaç duymaktadır. Her temanın ihtiyaç duyacağı grafik dosyalarını tema paketi içinde bulunan “images” klasörü altında bulabilirsiniz. Bu klasör altındaki dosyaları teker teker bir ücretsiz grafik sunucusuna (örn. imageshack.us) göndermeniz ve daha sonra da bu sunucudan alacağınız linkler ile şablonun CSS bilgisi içindeki grafik dosyalarının adlarını değiştirmeniz gerekmektedir. Bunun için tema paketi içindeki şablon kodlarını barındıran “theme.txt” dosyasını bir metin editörü ile (notepad veya benzeri) açın ve içerisinde /* Tema Grafikleri */ ifadesini arayın. Bu başlık altında kolaylık olması açısından bir araya topladığım grafik dosyalarını bulabilirsiniz.

(1) Bu temanın, birisi gelişmiş yorum giriş alanı içeren (K2 for Blogger‘dan modifiye edilmiştir) diğeri ise Blogger’ın öntanımlı yorum sistemini kullanan, iki versiyonu bulunmaktadır. Gelişmiş yorum girişi içeren versiyon bazen tarayıcılar ile (özellikle IE) sorunlara neden olabilmekte ve hatta yorum onaylamasını devre dışı bırakabilmektedir. Bu yüzden, size normal yorum giriş metodunu kullanan versiyonu kullanmanızı öneriyorum.

(2) Blogger yardımında yer verilen bir ipucundan faydalanarak uyarlanmıştır.

(3) Technorati etiketlerinin temanızda görünmesi için tema paketi ile birlikte gelen, ve bu tema ile çalışabilmesi için orijinal versiyonundan modifiye edilmiş olan, Grease Monkey scriptini kurmanız gerekmektedir. Eğer bu etiketlere ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız (ya da Grease Monkey, Technorati, Etiket gibi ifadeler size karmaşık ve sıkıcı geliyorsa) bu notu gözardı ederek hiçbirşey yapmamanız yeterli :)

(4) Bu, Google tarafından sunulan ücretsiz bir araçtır ve arama için AdSense ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu modül sadece Google tarafından indekslenen sayfalar için sonuç üretebilir, dolayısı ile blogunuzun Google tarafından indekslenen içeriği yok ise sizin için çalışmayabilir.

(5) Bu temanın AJAX fonksiyonları için moo.fx ile birlikte Prototype‘ın basitleştirilmiş bir versiyonu kullanılmıştır. Her ne kadar bu araçlar şu an bu temada kullanılanlar gibi efektleri oluşturmak için en az dosya boyutuna sahip araçlar olsalar da yine de sayfa yükleme zamanlarınızın artmasına neden olabilirler.

Share this post!

Bookmark and Share

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Yazarken Türkçemizi Doğru Kullanalım!